Prenumerera på Offentliga fastigheter

En sida som vill visa upp en Flash-fil

Riktlinjerna säger att vi ska undvika att visa Flash-filer på skl.se. Att det "ser snyggare ut" är inget giltigt skäl för Flash-filer. Här är ett exempel på hur man löser det om man ändå tycker sig behöva använda Flas

Vi ska inte använda Flash (eller andra interaktiva lösningar som kräver särskilda tilläggsprogram till webbläsaren) om vi inte samtidigt erbjuder en version av innehållet som vanlig text och bild.

Observera att SiteVision bara stödjer formatet .swf när det gäller Flash.

Flash är inte läsbart för alla

Huvudskälet till att inte använda Flash är att det gör det mycket svårare för besökare med funktionsnedsättning att ta del av informationen. Den som inte ser stängs ute helt och hållet. Dessutom fungerar inte Flash över huvud taget på iPhone och iPad, och fungerar dåligt på många andra mobiltelefoner och surfplattor.

Ersätt Flash med HTML 5 och Javascript

Huvudprincipen är att ersätta Flash med något som inte kräver tilläggsprogram till webbläsaren. Idag kan funktionaliteten hos en Flash-fil ofta realiseras med en kombination av HTML 5 och Javascript.

Om det inte finns möjlighet att ersätta Flash med ett mer tillgängligt format finns det två alternativ: beskriva filens innehåll direkt på sidan eller öppna filen i eget fönster.

Oavsett teknisk lösning ska vi alltid erbjuda en version av innehållet i form av statisk text och bild, antingen som vanlig webbsida eller nedladdningsbart pdf-dokument.

Beskriv filens innehåll direkt på sidan

Genom att beskriva vad filen innehåller, både med text och stillbilder, gör du informationen tillgänglig för alla. Placera det här innehållet i sin helhet direkt under Flash-filen, inte som en länk till en annan sida.

Öppna filen i eget fönster

På skl.se gör du en kort sammanfattning av vad Flash-filen innehåller. Sedan länkar du till filen i ett nytt fönster, förslagsvis utan verktygsrad och i en storlek som motsvarar filens dimensioner. Var noga med att ange att innehållet du länkar till kräver Flash installerat på datorn.

Observera att detta kräver att Flash-filen lagras någon annanstans än på skl.se.

Exempel på Flash direkt på sidan

Innehållet kräver Adobe Flash.

Filen är en interaktiv "urtavla". Du kan rotera urtavlan genom att dra med musen. Dubbelklickar du på en trekant ändras texten och visar färgen på den klickade trekanten.

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!

Offentliga fastigheter

Offentliga fastigheter är en samarbetsfond mellan Sveriges Kommuner och Landsting och tre statliga fastighetsförvaltare. Offentliga fastigheter ska fungera som forum för erfarenhetsutbyte samt driva utvecklingen av gemensamma frågor inom fastighetsförvaltningsområdet. En gemensam och samordnad satsning ger stor effekt!